miercuri - 16 octombrie 2024
Prima pagină / Articole / Sfaturi practice pentru cumpararea unei locuinte

Sfaturi practice pentru cumpararea unei locuinte

Achizitia unei locuinte este o actiune extrem de importanta, care nu are loc de prea multe ori in viata si presupune cheltuirea unei sume considerabile de bani, fapt pentru care este necesara toata atentia.  Daca iti doresti ca noua locuinta sa respecte toate criteriile de confort si sa fie extrem de placuta si fara nicio problema, iata cateva sfaturi ce trebuie respectate in momentul in care faci o astfel de achizitie:

Verifica toate actele din punct de vedere juridic. Cu siguranta nu iti doresti probleme cu actele casei, motiv pentru care trebuie sa verifici absolut totul, in cel mai mic detaliu. Ai de verificat urmatoarele acte:

  • Actul de proprietate, care in mod normal se verifica de catre un notar. Incearca sa alegi tu notarul, nu sa il lasi pe vanzator, deoarece in felul acesta poti avea garantia ca totul este in regula;
  • Actul de vanzare cumparare. Acesta trebuie sa aiba trecut pretul real al tranzactie;
  • Gajarea apartamentului si interdictiile de instrainare. Trebuie verificat daca apartamentul este gajat si daca se poate sau nu instraina, iar in cazurile acestea, trebuie sa se afle conditiile in care se poate achizitiona.

Verifica Proiectul, avizele, autorizatia de constructie si modul in care se va face constructia. Fara doar si poate trebuie verificat absolut tot ce tine de  proiect si de avize. Uita-te cu atentie peste proiectul de executie, peste studiul geotehnic si peste toate detaliile trecute in acestea. S-ar putea sa existe anumite interdictii care sa nu fie pe placul tau, sau sa existe greseli in proiectare care sa fie foarte greu de reparat. Este ideal sa verifici coeficientul de izolare termica si daca au fost respectate detaliile din autorizatia de constructie, precum distanta fata de vecini sau regimul de inaltime al constructiei. Odata ce ai achizitionat imobilul, daca aceste detalii nu sunt respectate, cel care va primi amenzi este proprietarul, asadar, trebuie acordata o grija foarte mare.

De asemenea, trebuie verificat numarul locurilor de parcare, puterea electrica instalata, pentru a vedea daca este suficienta pentru toti consumatorii necesari. Nu este suficienta verificarea in proiect, ci trebuie sa se faca si o verificare in teren. Sunt numeroase situatii in care, pentru a se obtine autorizatia de constructie, anumite spatii au fost trisate.

Verifica tot ce tine de costurile ulterioare. Foarte multe imobile vor necesita costuri ulterioare pe care trebuie sa le acoperi iar daca nu acorzi atentie, s-ar putea sa iti puna probleme destul de mari. Este esential sa verifici sistemele de incalzire, daca imobilul este bransat la utilitati si modul in care aceasta bransare este realizata.

Este indicat ca toate verificarile sa fie facute de catre un arhitect sau de catre un inginer constructor. Inainte de a semna actele de vanzare-cumparare, nu este suficient sa crezi ceea ce iti spune vanzatorul. Cel mai sigur este sa angajezi o persoana care se pricepe si in care poti avea incredere, pe care sa o pui sa verifice toate detaliile ce tin de constructie. Desi exista un cost pentru asa ceva, acesta nu este foarte mare si este incomparabil mai mic decat un cost pentru reparatia unor greseli, spre exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Required fields are marked *

*