marți - 5 martie 2024
Prima pagină / Articole / Locuinta Decenta – Locuirea

Locuinta Decenta – Locuirea

Locuinta este spatiul delimitat fata de exterior care asigura performante si trebuie sa satisfaca anumite exigente. Ideal este ca exigentele sa coincida cu performantele.

Locuirea este complexul de activitati care se desfasoara în locuinta si în zona de locuit.

Zona de locuit este o grupare functionala de loturi si parcele de teren pe care predomina cladiri cu locuinte; zonele de locuit sunt delimitate teritorial. caracteristica principala o densitate neta de locuire (raportul dintre numarul de persoane care locuiesc în zona si suprafata de teren aferenta exclusiv acestei functiuni) mai mare în comparatie cu densitatea neta medie de locuire a localitatii considerate în întregime.

Locuinta decenta este constructia care cuprinde una sau mai multe camere de locuit (dormitoare si camere de zi), spatii necesare pentru pregatirea hranei (bucatarie), asigurarii igienei (baie, WC), depozitarii si circulatiei interioare; locuinta decenta asigura confortul persoanelor si familiilor, conditiile de intimitate, odihna, educatie si cultura, de petrecere a timpului liber, contacte sociale; ea beneficiaza de alimentare cu energie electrica, cu apa, are un sistem de incalzire, asigura izolarea termica si fonica si permite colectarea si evacuarea controlata a apelor uzate si a deseurilor menajere.

Locuinta decenta (UE)
O locuinta decenta este cea care indeplineste simultan urmatoarele criterii:
–        A – este deasupra standardului minim de locuire;
–        B – este reparata corespunzator;
–        C – dispune de facilitati si servicii moderne;
–        D – furnizeaza un grad corespunzator de confort termic.

A. Este deasupra standardului minim de locuire

O locuinta este potrivita pentru locuirea umana numai daca, in opinia autoritatilor locale de locuire, indeplineste toate cerintele de mai jos:
–        este stabila din punct de vedere structural;
–        nu necesita reparatii;
–        umezeala nu prejudiciaza sanatatea ocupantilor;
–        este echipata corespunzator pentru iluminat, incalzit si ventilare;
–        dispune de alimentare cu apa;

–        contine facilitati satisfacatoare pentru prepararea hranei, incluzand o chiuveta cu alimentare cu apa calda si rece;
–        are un WC localizat corespunzator pentru uzul exclusiv al ocupantilor;
–        dispune de o camera de baie, pentru uzul exclusiv al ocupantilor cu o cada fixa sau o cabina de dus si o chiuveta, fiecare alimentata cu o cantitate suficienta de apa calda si rece;
–        dispune de un sistem eficient de canalizare.

B. Este reparata corespunzator

Locuintele care nu indeplinesc acest criteriu sunt cele care fie:
–        contin una sau mai multe componente cheie ale cladirii care sunt vechi si in stare necorespunzatoare;
–        contin doua sau mai multe componente ale cladirii care sunt vechi si in stare necorespunzatoare.

Componentele cheie sunt:
–        Pereti
–        Acoperis
–        Ferestre/usi
–        Cos pentru evacuarea fumului
–        Sistem de incalzire centrala
–        Dispozitive pentru alimentare cu energie electrica
Celelalte componente sunt cele care au un impact mai putin imediat asupra integritatii locuintei. Efectul lor combinat este totusi de luat in seama. O locuinta este deci definita ca nefiind intr-o stare corespunzatoare de reparare (deci ne-decenta) daca doua sau mai multe din aceste componente sunt deopotriva vechi si in stare necorespunzatoare astfel incat sa necesite inlocuirea sau reparatii capitale.
O componenta este definita ca veche daca este mai veche decat se prevede in standardul de durata a vietii acesteia. Durata de viata difera pentru componentele cladirii si tipul de locuinta.

C. Dispune de facilitati si servicii moderne

O locuinta este considerata ca necorespunzatoare din punct de vedere al facilitatilor si serviciilor moderne daca ii lipsesc trei sau mai multe din urmatoarele cerinte:
–        o bucatarie nu mai veche de 20 de ani;
–        o bucatarie cu spatiu adecvat (un exemplu de bucatarie care nu indeplineste aceasta conditie este o bucatarie care este prea mica pentru a cuprinde cele necesare: chiuveta, spatiu de gatit, dulapuri pentru vase, toate in concordanta cu marimea locuintei);
–        o baie nu mai veche de 30 de ani;

–        o baie sau WC localizat corespunzator. Locuinta nu indeplineste aceasta cerinta daca baia principala este amplasata intr-un dormitor sau dispune de acces numai prin dormitor (exceptie este daca dormitorul este nefolosit sau locuinta este a unei singure persoane). De asemenea aceasta conditie nu este indeplinita daca WC-ul principal este in afara locuintei sau amplasat la un alt nivel fata de cea mai apropiata chiuveta sau daca un WC fara o chiuveta se deschide catre o bucatarie intr-o zona necorespunzatoare, de exemplu langa zona de preparare a hranei;

–        izolare corespunzatoare din punct de vedere fonic. O locuinta nu indeplineste aceasta conditie daca locuitorii au probleme legate de zgomot si au ferestre simple;
–        o marime adecvata a intrarii comune in bloc. Cerinta nu este indeplinita daca aleea de acces este ingusta, are colturi si cotituri dificile, scari abrupte, nu are balustrade etc.

D. Furnizeaza un grad acceptabil de confort termic

O locuinta trebuie sa dispuna deopotriva de incalzire si izolare eficiente. Locuintele care nu indeplinesc aceasta cerinta sunt cele in care ocupantii nu reusesc sa le incalzeasca pana la un nivel corespunzator adica 21oC in camera de zi si 18oC in celelalte camere (conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii).

Este posibila prognozarea locuintelor care se vor deteriora si vor deveni ne-decente. Pentru aceasta se face o clasificare:
–        locuinte ne-decente – locuinte care nu indeplinesc unul sau mai multe din cele 4 criterii prezentate mai sus;
–        locuinte potential ne-decente – locuinte care indeplinesc toate cerintele dar care se vor deteriora si deveni ne-decente daca nu se fac investitii in termen scurt;
–        locuinte decente – locuinte care nu necesita investitii pe termen scurt pentru a preveni sa devina ne-decente.

Teoria si practica urbanismului. Locuirea urbana, Editura Matrix, 2003

Casa Montana iarna

ninge !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Required fields are marked *

*