O constructie noua presupune numeroase acte ce trebuie obtinute din diverse parti, in asa fel incat toata actiunea de constructie sa fie legala si sa nu existe probleme ulterioara. Tinand cont de faptul ca birocratia este relativ mare, de cele mai multe ori informatiile pot fi extrem de vaste si incurcate in ceea ce priveste actele, facand obtinerea autorizatiei de constructie ceva mai dificila decat ar trebui sa fie in mod normal.
Daca iti doresti sa incepi constructia unei cladiri, iata de ce acte ai nevoie pentru a primi autorizatia:
Certificatul de urbanism.
Obtinerea acestui act este esentiala si reprezinta primul pas care trebuie facut in cazul in care se decide inceperea unei constructii. Desi nu confera dreptul de constructie, acesta este necesar deoarece este un act de informare obligatoriu prin care beneficiarului i se fac cunoscute absolut toate detaliile despre regimul juridic, economic si tehnic al unui imobil. De asemenea, certificatul de urbanism ofera si detaliile despre toate conditiile ce sunt necesare pentru realizarea unor tranzactii imobiliare si a unor investitii.
Evident, este contraindicat sa se realizeze un proiect de constructii inainte de a se obtine un certificat de urbanism, deoarece poate sa fie o cheltuiala inutila, existand posibilitatea de a nu se incadra in regulile urbanistice ale zonei. Inainte de a incepe proiectul de constructie, este esentiala obtinerea certificatului de urbanism.
De asemenea, exista situatii in care este necesara si eliberarea unui plan urbanistic de detaliu sau a unui plan urbanistic zonal, asadar, in momentul in care va hotarati asupra construirii unui imobil, este foarte bine sa va informati in legatura cu toate actele necesare din zona unde va fi construit;
Proiectul pentru constructie.
Dupa obtinerea certificatului de urbanism, urmeaza proiectul constructiei. Acesta se realizeaza in general in functie de dorinta fiecarui beneficiar, insa trebuie sa respecte si regulile impuse in Certificatul de Urbanism, unde se precizeaza care este procentul maxim de ocupare a terenului, care poate sa fie retragerea constructiei fata de limitele proprietatii sau care trebuie sa fie regimul de inaltime.
Realizarea proiectului necesita mai multe detalii si mai multe studii, pentru a fi complect. Acesta mai are nevoie si de un studiu geotehnic al terenului si o ridicare topografica sau cadastrul pe teren. Ridicarea topografica este necesara in cazul in care terenul prezinta denivelari in timp ce cadastrul este suficient doar in cazurile in care terenul este relativ plan.
In functie de locul unde se face constructia, realizarea proiectului poate sa solicite mai multe acte. Spre exemplul, daca aceasta se face pe o limita de proprietate, va fi necesar acordul notarial al vecinului. In cazul in care se fac diverse interventii la constructii existente, este necesara efectuarea unei expertize tehnice. Aceasta expertiza poate sa fie realizata doar de catre un expert autorizat;
Avize.
Certificatul de urbanism solicita numeroase reguli urbanistice, in functie de fiecare locatie in parte, precum si diverse avize precum avize obtinute de la Electrica, Distrigaz, Salubrizare, Pompieri sau Agentia pentru protectia mediului. Evident, de la caz la caz se pot solicita mult mai multe avize, de la foarte multe institutii, acestea putand sa difere in functie de mai multe criterii, precum localitatea in care se va face constructia sau scopul pe care il va avea aceasta;
Autorizatia de construire.
Autorizatia de construire este ultimul act ce trebuie obtinut in vederea constructiei cladirii dorite. Acesta reprezinta actul de autoritate al administratiei publice locale, prin care se asigura amplasarea, proiectarea si executarea constructiei. Pentru a obtine o astfel de autorizatie, trebuie completat un dosar care contine o cerere tip, o dovada de proprietate asupra imobilului, un proiect in doua exemplare, avizele si taxele.
Proiectul care trebuie depus in dosar trebuie sa fie in original si sa fie luat in evidenta OAR. Exista situatii unde acesta trebuie sa fie insusit si verificat tehnic de catre un expert.
Taxele care trebuie platite au o valoare de 0.5% din valoarea investitiei pentru AC si 0.05% din valoarea investitiei pentru taxa de timbru.
Dupa obtinerea autorizatiei de constructie, aceasta este valabila timp de 12 luni, perioada in care este necesara inceperea lucrarilor de constructie. Pentru a incepe lucrarile, trebuie sa se anunte acest lucru prin trimiterea unui formular tipizat catre primarie.
Taxele nu se opresc la cele prezentate mai sus, ci pe parcursul executarii lucrarilor trebuie sa se mai plateasca 0.8% din investitie catre Inspectia de Stat in Constructii. De la anuntarea inceperii lucrarilor, exista o perioada maxima in care constructia trebuie sa fie finalizata. Aceasta este de 12 sau 24 de luni, perioada care poate fi prelungita o singura data prin plata unui procent de 30 % din valoarea taxei initiale platite pentru eliberarea Autorizatiei de Constructie.